Vi har klimatsmarta lösningar för alla

Dala Solenergi - Det självklara valet för företag & privatpersoner som vill göra en ekonomisk & klimatsmart investering i solenergi

Skräddarsydd Solenergi

Solcellsanläggningar är lika men ändå olika. De generar solel från dag ett men vissa gör det smartare eller kraftfullare. Våra kunder är olika. Någon vill göra en del av jobbet själv medan en annan vill ha nyckelfärdigt och fritt från utmaningar. För att inte tala om att inget tak är det andra likt…

Vi erbjuder alltid en skräddarsydd lösning efter dina behov och förutsättningar, som inte kostar mer än den behöver och inte kompromissar med kvalitet och driftsäkerhet.

Köpråd

En investering i solceller är både rolig och viktig – inte bara ekonomiskt utan även ur klimathänsyn. Investeringen är också långsiktig eftersom panelerna i många fall har längre livstid än taket de monteras på. Till exempel kan nämnas att monokristallinpaneler har en beräknad livslängd på 50 år. För en del kan investeringen också kännas stor och komplicerad. För att förenkla något har vill vi bjuda på några köpråd.

Monopaneler är svarta och polypaneler är blå. Monopaneler kostar mer i inköp men har längre livslängd och kräver mindre sol för att producera el. För vissa är valet mest en fråga om vilken färg som passar på taket, för några om långsiktighet och prestanda, för andra att pressa ner inköpspriset. Gör ett medvetet val utifrån vad som är viktigt för dig och din fastighet.

Invertern är hjärnan i anläggningen. Den ser till att likström som panelerna producerar blir växelström för dina hål i väggen. Den skickar iväg el du inte behöver till din elhandlare. Olika hjärnor är olika smarta på olika saker – och dessutom olika bra på att tala om vad som händer.

Optimerare är minidatorer som monteras till varje panel. De skickar information till invertern. Tack vare optimerare kan du få ut optimal elproduktion från varje panel och dessutom identifiera paneler som inte håller vad garantierna utlovar. Utan optimerare vet du inte  om det varit lite mindre sol än förra året på din gata eller om en panel behöver rengöras eller bytas.

När du gör ett inköp som ska hålla i 25 – 50 år är garantier och support viktigt. Använd en återförsäljare med en stark leverantör som kan hålla de utlovade garantierna. Välj någon som har försäljning av solcellsanläggningar som fokus och inte sidoverksamhet. Pröva ringa eller maila några gånger och se om du är nöjd med hur lätt det är att komma i kontakt med företaget. Välj inte någon som nöjer sig med att koppla in för att sedan koppla av.

Var noga med att göra klart och få skriftligt i offert/avtal med vad som ingår i priset. Vissa offererar anläggning med montage och andra med installation. I det första fallet får du hjälp att montera anläggningen men förväntas boka och betala en behörig elektriker själv. I det andra fallet är det risk att du faller ner från taket när du monterar själv men det ingår i alla fall en behörig elektriker som som sköter installation och driftsättning. Tänk också på att de som arbetar på taket ska ha rätt utbildning och utrustning för det och priset för att ha en godkänd byggställning på plats kan variera över både året och landet.

Avslutningsvis

Vi rekommenderar naturligtvis att du så fort som möjligt investerar i en solcellsanläggning men… Solenergi är en snabbt växande bransch och som i många andra sådana finns det lycksökare som tänker mer på sina marginaler än kundnytta. Ägna gärna några extra dagar åt att fundera på de erbjudanden du får. Om du redan fått en offert så är du välkommen att ta den med till ett möte med oss för hjälp att tolka den.

Trött på dyra elräkningar och smutsig energi?Kontakta Dala Solenergi för kostnadsfri rådgivning

Kontakta oss