Solenergi för investerare

Ekonomisk & klimatsmart investering i solenergi

Två saker när det gäller energifrågor är de flesta överens om:
1. Att vi måste dra ner på våra koldioxidutsläpp
2. Att priset på el i Sverige kommer gå upp från 2020
Utöver detta medför den globala strukturomläggningen av energiförsörjning från kol, olja, kärnkraft och gas till fossilfria energikällor också omställningskostnader som kan komma att driva upp elpriset.

Vi stöter på personer vill bidra till att ta ansvar för neddragningar av koldioxidutsläpp och som tror att prishöjningarna efter 2020 kan komma att bli mer dramatiska än vad som förutspås av Bixia eller andra prognosmakare. Vissa vill upplåta mark för solcellspark, andra vill investera kapital och en tredje part kanske vill skapa infrastruktur.

Vi vill bidra till att sammanföra sådana krafter och kan naturligtvis själva bistå med ekonomiska och tekniska beslutsunderlag.

Schletter System FS

Solenergi är extremt kraftfullt, ett helt system kan installeras inom några timmar med det bästa solstativsystemet, som FS Gen 5, tillverkat av Schletter, Tyskland.

Tillval för din solcellsanläggning

Visar i realtid vad som händer med elen som din anläggning producerar. Vad går till fastighetens konsumtion ellerladdning av ev. batterier och vad går till till försäljning till din elpartner. Lämpar sig för extra vetgiriga kunder eller för de som vill kunna visa upp en mer detaljerad bild av fastighetens energiflöden för t.ex. kunder, personal, hyresgäster eller skoleleverna.

Finns i olika utföranden beroende på behov. Vissa har åskledare på fastigheten eller vet att den alltid slår ner hos grannen. Vi delar Dalarnas Försäkringsbolags rekommendation om överslagsskydd på såväl AC som DC sida.

Elcertifikat är intyg på att du producerat, 1MW=1000kW, miljövänlig el. All el som du säljer till din elpartner mäts och generar elcertifikat men… Den el du använt själv ger inga elcertifikat OM du inte installerat en egen elcertifikatmätare. Vi rekommenderar alla kunder som investerar i en större anläggning att överväga en extra elcertifikatsmätare.

Ett automatiserat avstängningssystem som kopplas till befintligt brandövervakningssystem och stänger ner anläggningen vid larm.

Köpråd

En investering i solceller är både rolig och viktig – inte bara ekonomiskt utan även ur klimathänsyn. Investeringen är också långsiktig eftersom panelerna i många fall har längre livstid än taket de monteras på. Till exempel kan nämnas att monokristallinpaneler har en beräknad livslängd på 50 år. För en del kan investeringen också kännas stor och komplicerad. För att förenkla något har vill vi bjuda på några köpråd.

Monopaneler är svarta och polypaneler är blå. Monopaneler kostar mer i inköp men har längre livslängd och kräver mindre sol för att producera el. För vissa är valet mest en fråga om vilken färg som passar på taket, för några om långsiktighet och prestanda, för andra att pressa ner inköpspriset. Gör ett medvetet val utifrån vad som är viktigt för dig och din fastighet.

Invertern är hjärnan i anläggningen. Den ser till att likström som panelerna producerar blir växelström för dina hål i väggen. Den skickar iväg el du inte behöver till din elhandlare. Olika hjärnor är olika smarta på olika saker – och dessutom olika bra på att tala om vad som händer.

Optimerare är minidatorer som monteras till varje panel. De skickar information till invertern. Tack vare optimerare kan du få ut optimal elproduktion från varje panel och dessutom identifiera paneler som inte håller vad garantierna utlovar. Utan optimerare vet du inte  om det varit lite mindre sol än förra året på din gata eller om en panel behöver rengöras eller bytas.

När du gör ett inköp som ska hålla i 25 – 50 år är garantier och support viktigt. Använd en återförsäljare med en stark leverantör som kan hålla de utlovade garantierna. Välj någon som har försäljning av solcellsanläggningar som fokus och inte sidoverksamhet. Pröva ringa eller maila några gånger och se om du är nöjd med hur lätt det är att komma i kontakt med företaget. Välj inte någon som nöjer sig med att koppla in för att sedan koppla av.

Var noga med att göra klart och få skriftligt i offert/avtal med vad som ingår i priset. Vissa offererar anläggning med montage och andra med installation. I det första fallet får du hjälp att montera anläggningen men förväntas boka och betala en behörig elektriker själv. I det andra fallet är det risk att du faller ner från taket när du monterar själv men det ingår i alla fall en behörig elektriker som som sköter installation och driftsättning. Tänk också på att de som arbetar på taket ska ha rätt utbildning och utrustning för det och priset för att ha en godkänd byggställning på plats kan variera över både året och landet.

Avslutningsvis

Vi rekommenderar naturligtvis att du så fort som möjligt investerar i en solcellsanläggning men… Solenergi är en snabbt växande bransch och som i många andra sådana finns det lycksökare som tänker mer på sina marginaler än kundnytta. Ägna gärna några extra dagar åt att fundera på de erbjudanden du får. Om du redan fått en offert så är du välkommen att ta den med till ett möte med oss för hjälp att tolka den.

Trött på dyra elräkningar och smutsig energi?Kontakta Dala Solenergi för kostnadsfri rådgivning

Kontakta oss