Fungerar inte din anläggning?

Kontakta oss här så hjälper vi dig!
Tack! Ditt ärende är skickat!
Oj! Något gick fel! Försök gärna senare eller kontakta supporten direkt på support@dalasolenergi.se.
Contact image
Support

FRÅGOR & SVAR

Nedan hittar du svar på de vanligaste frågorna vi stöter på. Om det är något annat du undrar över eller om du behöver mer detaljerad information om någon specifik fråga, är vår kunniga personal här för att hjälpa till! Skapa ett ärende i formuläret ovan!
Behöver min anläggning underhåll eller service?
Din anläggning är så gott som undehållsfri, det enda som kan vara bra att hålla koll på är att produktionen motsvarar anläggningens kapacitet (som du ser i appen) och att hålla din växelriktare fri från damm. Se även till att inte täcka växelriktaren så att den får tillräckligt med luftflöde.
Har din anläggning försvunnit från appen?
Om du inte ser statistik från din solcellsanläggning i appen och växelriktaren är offline, kan problemet ofta spåras till nätverksanslutningen. Följ dessa steg för att se till att växelriktaren är ansluten via wifi:

1. Kontrollera att växelriktaren har bra wifi-täckning genom att testa med mobilen. Om wifi-signalen i din mobil är svag kan problemet ligga i nätverket.

2. Starta om din router och eventuell nätverksutrustning. Vänta några minuter så att växelriktaren kan ansluta igen. Om den fortfarande inte fungerar, gå till steg 3.

3. Starta om växelriktaren genom att stänga av och sedan slå på AC- och DC-brytarna, i den ordningen. Vänta tills växelriktaren är klar och se om systemet är online i appen.

Fungerar det fortfarande inte? Skicka in ett supportärende i formuläret ovan så hjälper vi dig!
Producerar din 10kW-anläggning inte mer än 8,5kW?
Det är helt normalt att din 10 kW-anläggning inte producerar mer än 8,5 kW en solig dag. Den teoretiska effekten (kWp) på solpanelerna uppnås sällan i praktiken. Det beror på att solpanelernas maxeffekt testas under ideala förhållanden (25°C och 1000 W/m² solinstrålning). I verkligheten blir panelerna varmare och producerar därför mindre energi.

En solig dag med perfekt vinkel mot solen ger oftast runt 85 % av panelernas teoretiska kapacitet. Växelriktaren är också ofta något mindre dimensionerad än panelerna, eftersom det ger bättre verkningsgrad under normala förhållanden. Kortvarigt kan panelerna prestera över 90 %, till exempel vid så kallad "molnkantseffekt", men det är ovanligt.

Så att inte nå max teoretisk effekt är förväntat och inget fel – vi tar hänsyn till detta i produktionsberäkningarna för hela året.
Snö, pollen eller fågelskit? Vad gör man?
Vi rekommenderar att du varken skottar snö eller spolar bort pollen eller fågelskit. Det är större risk att du skadar dig själv eller dina solpaneler än vad du tjänar på det. Skyfflar kan skada dem och vatten kan få dem att spricka.
Vad gör jag när det åskar?
Du behöver inte göra något alls med din anläggning när det åskar. Vi ser alltid till att du har ett överspänningsskydd med våra installationer.

Skulle du mot förmodan inte ha ett överspänningsskydd rekommenderar vi att du slår av strömbrytaren mellan elcentralen och växelriktaren när det åskar.
Kan jag använda solenergi även när det är molnigt eller regnigt?
Ja, solceller kan generera el även när det är molnigt eller regnigt, men deras effektivitet kan vara lägre jämfört med soliga dagar. De fungerar bäst i direkt solljus, men de kan fortfarande producera energi under andra väderförhållanden.